Home Nieuws Tips en tricks Mariël Koudijs geeft vormgevingstips

Mariël Koudijs geeft vormgevingstips

Geplaatst op 25 maart 2014 in de categorie Tips en tricks.

Mariël Koudijs is student grafische vormgeving. Ze helpt basissscholen die daar behoefte aan hebben met het mooi opmaken van de pagina's. Wat valt haar op als je de tijdschriften die scholen maken vergelijkt met Meiden magazine en Zo?!Zit dat?

Vaste vormgeving
"Als je tijdschriften bekijkt die in de kiosk liggen, dan zie je dat deze een duidelijke vaste vormgeving hebben. Er is bijvoorbeeld gekozen voor een beperkt aantal kleuren, voor een beperkt aantal lettertypes, voor vaste onderdelen in de opmaak. Wil je wat eenheid creëren in je afscheidstijdschrift? Kies of maak dan een sjabloon of een beperkt aantal sjablonen dat je door de leerlingen laat vullen."

Kleurgebruik
"Jongens en meiden vinden verschillende layouts leuk. Kijk maar eens naar de covers van het Meiden magazine en Zo?! Zit dat. Er is een opvallend verschil in kleurgebruik: paars, rood, roze bij de meiden en groen- en blauwtinten bij het jongenstijdschrift. Daar kun je rekening mee houden bij het kiezen van de sjablonen."

Korte stukjes
"Je ziet ook dat in de tijdschriften in de kioks veel plaatjes en veel korte teksten staan. Artikelen worden opgedeeld in korte stukjes. Dat maakt een pagina heel aansprekend en levendig. Kinderen uit groep acht kunnen heel goed dergelijke korte stukjes tekst schrijven."

Gratis hulp
Mariël helpt basisscholen de komende maanden gratis bij het mooi vormgeven van hun eigen tijdschrift. Heb je een vraag voor haar? Wil je bijvoorbeeld een of meer pagina's door haar laten opmaken? Mail Jilster. Mariël heeft leuke ideetjes en maakt er absoluut iets moois van!