Home Nieuws Tips en tricks Een 'spread': wat is het en hoe maak je er eentje

Een 'spread': wat is het en hoe maak je er eentje

Geplaatst op 22 april 2014 in de categorie Tips en tricks.

Wel eens van een 'spread' gehoord? Dat zijn twee pagina's in een tijdschrift naast elkaar. Zo kun je goed gebruikmaken van de breedte van de twee tegenover elkaar liggende pagina's in een tijdschrift. Leuk voor een groepsfoto van de klas! Wil je weten hoe je een mooie spread maakt in Jilster?

Op het voorbeeld hiernaast zie je hoe mooi een spread kan werken in een tijdschrift. Omdat je in Jilster vaak pagina voor pagina vult, is het wel even handig om te weten hoe je dat doet, zo'n spread maken.

Goede kwaliteit foto
• Voor een spread heb je een hele goede kwaliteit foto nodig, die, ook als deze flink wordt vergroot, nog van voldoende kwaliteit is. Dat zie je aan het aantal sterren bij ‘kwaliteit afbeelding’.
• In principe is een ‘liggende’ foto nodig. Een staande foto kan wel, maar dan krijg je lang niet alles in beeld.
• Let op dat je geen neus of iets anders belangrijks in het midden van de pagina laat uitkomen!

Glossy of tijdschrift
Als jullie van plan zijn om een met nietjes gehechte uitvoering van het tijdschrift te bestellen, dan is het extra belangrijk dat de twee fotodelen goed op elkaar aansluiten. Bij het openvallen van het tijdschrift zie je het midden dan namelijk heel goed. Bij een gelijmde glossy komt het iets minder nauw: het midden van een glossy valt niet zo ver open.

Zo maak je een spread
• Eerst maak je de linkerhelft van de spread door een pagina met een even getal te openen (2, 4, 6, etcetera).
• Je uploadt de liggende foto, sleept deze naar de pagina, en rekt deze uit (dat doe je met de blauwe blokjes boven, links en onder de foto) tot de linkerkant van de foto helemaal de pagina vult.
• Nu schuif je de foto tot je alleen de linkerhelft van de foto op de pagina ziet. Plaats de foto zo dat je geen witte achtergrond meer ziet.
• Onthoud het punt op de foto dat snijdt met de rechter buitenste stippellijn.
• Sla de pagina op, schrijf de waarden van de y-as, breedte en hoogte op en sluit de pagina. Open de naastliggende pagina met een oneven nummer (3, 5, 7, etcetera).
• Plaats dezelfde foto nu op de rechterpagina. Type dezelfde waardes in bij y-as, breedte en hoogte. Schuif de foto daarna naar rechts en zorg dat het punt dat je op de linker buitenste stippellijn ziet, aansluit bij het punt dat je onthouden hebt van de andere helft van de foto (op de even pagina). Sla de pagina op en sluit de pagina.
• Ben je hoofdredacteur? Controleer dan of de twee helften goed op elkaar aansluiten met 'voorbeeld bekijken'. Ben je redacteur? Ga dan naar ‘bekijk het tijdschrift - voorbeeld’.

Splitsen in InDesign
• Een andere mogelijkheid is om de foto van tevoren in InDesign te splitsen. Kies dan bij het openen van een nieuw document voor A3-liggend formaat. Plaats de foto, maak deze even groot als de A3 en zet een verticale hulplijn in het midden. Click één keer op de foto en breng de rechterkant naar de hulplijn. Sla de helft van de foto op als A4 .jpg bestand. Doe hetzelfde maar dan in spiegelbeeld met de rechterhelft. Uploadt de twee A4 bestanden in Jilster. 

Setjes van twee pagina's
• In de redactieruimte vind je onder ‘afbeeldingen thema’ een aantal voorbeelden van setjes voor twee pagina’s die je ook voor een spread kunt gebruiken. Die zijn dus al kant-en-klaar voor gebruik.

Begin met het maken van je eigen tijdschrift