Home Nieuws Tips en tricks Samenhang creëren doe je zo

Samenhang creëren doe je zo

Geplaatst op 28 juni 2014 in de categorie Tips en tricks.

We horen regelmatig van ouders en leerkrachten dat het best lastig is om samenhang te creëren in het tijdschrift. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen ideetjes over wat leuk is en dan krijg je al snel een bonte verzameling pagina's. Ook prima, maar als je meer samenhang wilt, dan geven we je graag een paar tips.

Herhaling
Samenhang creëer je met name door herhaling. Door bepaalde elementen op een pagina terug te laten komen, ontstaat er vanzelf samenhang tussen de verschillende elementen. Dus: herhaal het lettertype een paar keer op de pagina, herhaal de gebruikte kleur een paar keer op de pagina en herhaal een grafisch element zoals een rechthoek of een cirkel een paar keer. Je verwacht misschien dat dit een saaie vormgeving oplevert, maar het tegendeel is waar.

Kleuren uit plaatjes
Een andere manier om samenhang te creëren op je pagina is door kleuren uit een foto terug te laten komen in de tekstkleur of in een kleurvlak. Je kunt bijvoorbeeld de kleur van een trui kiezen en je tekst vervolgens in die kleur maken. Dat doe je door het 'potloodje' aan de klikken in de redactieruimte en met je muis over de kleur van jouw keuze te gaan. Klik weer met je muis en dan is de kleur van de trui geselecteerd.

Matchende kleuren
Je zou met je redactieteam een beperkt kleurenpalet kunnen samenstellen, van een kleur of zes, en daarnaast wit en zwart. Deze zes (plus twee) kleuren kun je in verschillende transparanties gebruiken, zodat je veel kleurnuances krijgt, die mooi met elkaar matchen.

Samenhang in geheel
Samenhang op de pagina is nog geen samenhang in je tijdschrift als geheel. Als je dit wilt, kun je ook weer terugvallen op de kracht van herhaling. Herhaal dezelfde kleuren, dezelfde lettertypes, dezelfde grafische elementen. Door te variëren in de grootte van dezelfde lettertypes en dezelfde grafische elementen, blijft de vormgeving toch interessant.

Mariël Koudijs, studente grafische vormgeving, hier links op de foto, loopt stage bij Jilster.

Beginnen met tijdschrift groep 8