Home Nieuws Klanten vertellen Kooktijdschrift Potluck voor Catelijne

Kooktijdschrift Potluck voor Catelijne

Geplaatst op 5 februari 2013 in de categorie Klanten vertellen.

Het water loopt je in de mond als je het kooktijdschrift bekijkt dat Marianne Sieverding heeft gemaakt voor haar dochter Catelijne. ‘Varkenshaasje met abrikozen’, ‘Zalmtaart’ en ‘Rijstebrij met krenten’. Deze heerlijke recepten staan allemaal in het blad dat Marianne heeft gemaakt. “Het kooktijdschrift heet ‘Potluck’. Dat is een Amerikaanse term voor een etentje waarbij iedereen eten meeneemt in een hoeveelheid die ze zelf nodig hebben plus een extra portie. Toepasselijk om twee redenen: vanwege de inbreng van recepten van iedereen en vanwege de tijd dat Catelijne in Amerika heeft gewoond.”

Jeugdherinneringen
Bijzondere vermelding verdient het recept “Hoe heet het ook alweer?” Marianne legt uit: “Ik wist niet precies meer de juiste benaming van dit cake-achtige recept. We noemden het vroeger ook wel ‘hemelse brokken’. Op Google zag ik dat het bekend stond als ‘arretjescake’. Toen mijn dochter die pagina zag, vertelde ze dat zij het zelf kende onder de naam ‘tiffen’, uit een kinderkookboek van vroeger.” Je begrijpt, door het tijdschrift kwamen allerlei jeugdherinneringen naar boven! Het was precies wat Marianne voor ogen had toen ze begon met het maken van een kooktijdschrift.

Veertigste verjaardag
“Catelijne had me al eens gevraagd om recepten van vroeger op te schrijven, zodat zij ze ook zou hebben. Haar veertigste verjaardag was hiervoor een mooie gelegenheid. Ik heb familieleden en vrienden gevraagd om een recept te kiezen waar ze herinneringen bij hebben met Catelijne – of wat ze zelf heel lekker vinden. Daar deed iedereen graag aan mee. Mijn kleinkinderen hebben alle drie een pagina gevuld, met een recept in een eigen opmaak. Zelf heb ik ook een tiental recepten geplaatst. Al met al is het een tijdschrift geworden van 48 pagina’s.”

Geheim gebleven
Het was niet gemakkelijk, maar iedereen heeft het tijdschrift tot het laatste moment geheim kunnen houden. “Mijn dochter werkt wel eens op mijn laptop, dus ik had het wachtwoord veranderd zodat zij niet zou ontdekken dat ik met Jilster bezig was. Op de dag van het feest kwamen de kleinkinderen nieuwsgierig naar me toe: ‘Oma, wanneer krijgt Catelijne nu de verrassing?’”

Erg verrast
“Catelijne was erg verrast door haar cadeau. Ze was er heel blij mee”, zo vervolgt Marianne. “Toen ze door de recepten bladerde zei ze: ‘Oh kijk, dat recept, ja, dit vond ik als kind altijd zo lekker.’” Dochter Catelijne was ook verbaasd dat ook vrienden uit de Verenigde Staten hadden meegewerkt aan het tijdschrift. “Ik had via facebook namen van vrienden achterhaald. Ook dat moest natuurlijk gebeuren zonder dat mijn dochter ervan wist.”

Samen maken
Marianne vindt Jilster ‘fantastisch’ om mee te werken. “De klantenservice heeft me altijd snel, zakelijk en vriendelijk geholpen. Daardoor had ik het gevoel dat we het samen maakten. Sommige dingen had ik wel iets eerder willen ontdekken, zoals het handje en het pijltje onderaan in de redactieruimte om een deel van de bladzijde te vergroten. Dat kun je heel goed gebruiken bij het corrigeren van teksten. Ik vind het jammer dat het tijdschrift klaar is. Ik merkte dat ik heel perfectionistisch te werk ging – terwijl ik dat gewoonlijk niet zo snel heb.”

Maak je eigen kooktijdschrift

Share: