Home Nieuws Klanten vertellen Tijdschrift Hospice Midden-Holland tien jaar

Tijdschrift Hospice Midden-Holland tien jaar

Geplaatst op 19 november 2012 in de categorie Klanten vertellen.

Het hospice. Is dat niet een plek waar de hele dag getreurd en gesomberd wordt? “Veel mensen denken inderdaad dat het werken in een hospice heel moeilijk en zwaar is”, zo vertelt Marianne Boone, directeur van Hospice Midden-Holland.

“Maar dat valt erg mee. In het hospice wordt het leven gewoon geleefd. Voor de mensen die hier verblijven, staat de dood vast. De levensverwachting is korter dan dertien weken. Dat is verdrietig, maar we zorgen ervoor dat zij de resterende tijd zo goed mogelijk kunnen invullen.”

Tijdschrift goede vorm
Hospice Midden-Holland in Gouda bestaat tien jaar. Dat wilde de organisatie niet ongemerkt voorbij laten gaan. “Een van de medewerkers kwam met het idee om samen een tijdschrift te maken. Die vorm vonden we passend. Het tijdschrift geeft een goed beeld van de afgelopen tien jaar. We hebben een mooi interview met een van de initiatiefnemers van toen, met de drie opeenvolgende voorzitters van de stichting, en, ook heel bijzonder: een interview met een kraker. Voordat het hospice dit gebouw betrok, was het namelijk gekraakt. Daarnaast besteden we in het blad aandacht aan scholing van vrijwilligers, een belangrijk onderwerp in het hospice. En als directeur richt ik in een van de artikelen een blik op de toekomst.”

Overhandiging staatssecretaris
“We hebben 400 exemplaren besteld. Deze zijn uitgereikt aan de medewerkers en vrijwilligers, de donateurs en de leden van het smartlappenkoor dat voor ons heeft opgetreden in de jubileumweek. Bijzonder moment was de overhandiging van het eerste exemplaar. Dat ging naar toenmalig staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten. Haar visie op het hospice komt nauw overeen met de onze. Daarnaast gaf filosoof en adviseur Mieke Moor een lezing over het thema Hospices 3.0.”

Ontzettend leuk
“Het werken met Jilster heeft ons erg geïnspireerd. Het was ontzettend leuk om te doen en het is een fantastisch programma. Het werkt efficiënt en het kost relatief weinig tijd om een pagina te vullen. Het publiceren van de pagina’s duurt wat langer, dus mijn tip is: begin op tijd. Een van de vrijwilligers heeft veel verstand van tijdschrift maken waardoor het een mooi geheel is geworden. Zij zorgde er bijvoorbeeld voor dat er een beperkt aantal lettertypes werd gebruikt, waardoor een luchtig geheel is ontstaan, in mooie, aansprekende kleuren.”

Scrambled eggs met bacon
“De zorg aan stervenden in een hospice bevindt zich soms in een spanningsveld. Medici hebben beloofd om hun patiënten beter te maken. Dat is in een hospice niet aan de orde. Vandaar de tekst op de cover ‘Scrambled eggs met bacon’. Gun iemand met een vetvrij dieet in de laatste levensfase wat hij het liefste eet. Dit is het soort dilemma’s waar wij in het hospice wel eens mee te maken krijgen. Met het tijdschrift willen we laten zien dat we een open en toegankelijke organisatie zijn die een plek heeft in de samenleving”, zo besluit Marianne Boone.

Een exemplaar van het tijdschrift kun je gratis bestellen kan bij het hospice Midden-Holland. Zo lang de voorraad strekt, natuurlijk. Een gift is welkom.

Begin met jubileum tijdschrift

Share: