Home Nieuws Tips en tricks Magazine voor iedere bewoner met dementie

Magazine voor iedere bewoner met dementie

Geplaatst op 20 november 2014 in de categorie Tips en tricks.

Het kan soms moeilijk zijn om contact te maken met een moeder, opa of oma met dementie. Waar moet je het over hebben? Hoe breng je het gesprek op gang? Zorgcentrum De Kievitshorst in Tilburg doet mee aan een pilot waarin voor iedere bewoner met dementie een 'persoonsgebonden' magazine wordt gemaakt. (Voor de volledigheid: niet via Jilster, maar we zijn er heel enthousiast over!)

Eigen magazine

Jan Goossens, locatiedirecteur a.i. vertelt over de eerste ervaringen. "Op dit moment hebben zeven bewoners van De Kievitshorst een eigen magazine. Op de cover van de luxe glossy staat uiteraard de naam van de bewoner, een portretfoto en een paar liefhebberijen, zoals bijvoorbeeld luisteren naar muziek van Andre Rieu, tennissen of het fietsen van de Elfstedentocht", zo vertelt Jan Goossens.

Belangrijke gebeurtenissen

"De inhoud van het magazine wordt samen met de familieleden vastgesteld. Zij weten wat de belangrijke gebeurtenissen zijn uit het leven van hun dierbare, hoe de gezinssamenstelling is en waar de bewoner veel belangstelling voor heeft. Bovendien hebben zij de beschikking over foto's van vroeger."

Vakantiefoto's

"De leeftijd die mensen met dementie zich over het algemeen het beste kunnen herinneren is toen ze tussen twintig en dertig jaar oud waren. Daarom is het goed om de inhoud van het magazine hier zo veel mogelijk op af te stemmen. Oude vakantiefoto's en verhalen rond het huwelijk werken goed. Foto's van de kleinkinderen kunnen beter zo actueel mogelijk zijn: dan herkent de oudere ze aan de foto als ze op visite zijn."

Tijdschrift doorbladeren

"Er worden voor iedere bewoner tien exemplaren gedrukt van het tijdschrift. Ook de kinderen, een vriendin of anderen hebben dan een eigen exemplaar. Sommige bewoners zijn zelf in staat om het tijdschrift door te bladeren, anderen doen dit samen met familieleden of verzorgenden. Een van de bewoonsters van De Kievitshorst noemde tijdens het doorbladeren van haar eigen magazine een paar keer de naam van haar zoon. Dat had ze al maanden niet meer gedaan."

Online magazine

"Het persoonsgebonden magazine is ontwikkeld met Bureau G&D. Naast de printversie bestaat er ook een online versie van het magazine, waarin linkjes opgenomen kunnen worden naar filmpjes of muziek. Zo kunnen de kinderen en kleinkinderen vanaf hun tablet een filmpje laten zien aan opa of oma van bijvoorbeeld Andre Rieu of de Elfstedentocht", zo besluit Jan Goossens.

Mooi initiatief

Mooi initiatief, zo'n eigen magazine voor ouderen met dementie, vind je niet? Misschien heb je in de familie ook een tante, vader, opa of oma voor wie je een eigen magazine wilt maken. Zo heb je gespreksstof als je op visite gaat en heb je samen een leuk contact.

Tips voor de inhoud

* Als je het leuk vindt om voor te lezen, kun je anekdotes van vroeger in het magazine zetten
* Goed om te weten: mensen met dementie lezen zelf niet of nauwelijks
* Houd het bij hoogtepunten uit het leven, laat de dieptepunten achterwege
* Gebruik actuele foto's van de kleinkinderen
* Bedenk welke hobby's of liefhebberijen de oudere had en zoek daar geschikt beeldmateriaal bij

Maak zelf een tijdschrift