Home Nieuws Tips en tricks Zo gebruik je de sjablonen in de klas: 4 tips

Zo gebruik je de sjablonen in de klas: 4 tips

Geplaatst op 15 juni 2014 in de categorie Tips en tricks.

Bij Jilster heb je per pagina de keuze of je een sjabloon wilt gebruiken of liever start met een blanco pagina die je helemaal zelf opmaakt. We vertellen je graag hoe je de sjabloon pagina's kunt gebruiken.

Tip 1. Sjabloon alvast laden in de pagina
Wil je dat de leerlingen van groep acht bepaalde sjablonen gebruiken, dan kun je als hoofdredacteur de sjablonen alvast inladen in de pagina's. Dat kun je doen vóórdat je de leerlingen uitnodigt via mail. Zo kunnen de leerlingen in korte tijd hun sjabloon pagina bewerken en vullen met eigen teksten en foto's.

Tip 2. Probeer uit welke onderdelen je kunt bewerken
De sjablonen bestaan deels uit onderdelen die je kunt wijzigen en deels uit vaste onderdelen. Probeer zelf even uit welke onderdelen aan te passen zijn, dan weet je ook wat de leerlingen wel en niet kunnen veranderen.

Tip 3. Eenvoudig dupliceren
Je kunt heel eenvoudig een onderdeel uit een sjabloon dupliceren met de button 'dupliceren' in de redactieruimte. Handig als je nog een extra tekstvak, plakkertje of punaise uit het sjabloon nodig hebt bijvoorbeeld.

Tip 4. 'Naar voren' of 'naar achteren' halen
En als laatste een 'technische' tip. Een sjabloon is uit meerdere lagen  opgebouwd die 'op' elkaar liggen. Als je een onderdeel uit een sjabloon wilt bewerken, kun je er op clicken. Daarna kun je met de buttons 'naar voren' en 'naar achteren' de verschillende tekstvakken en kleurvlakken bereiken.

Beginnen met tijdschrift groep 8