Home Nieuws Tips en tricks 'Beter goed gejat dan slecht bedacht'

'Beter goed gejat dan slecht bedacht'

Geplaatst op 28 april 2014 in de categorie Tips en tricks.

Je leert de kinderen uit groep acht waarschijnlijk dat afkijken niet mag. Toch is het adagium 'Beter goed gejat dan slecht bedacht' optimaal van toepassing in de tijdschriftenwereld. Doe er je voordeel mee bij het maken van het afscheidstijdschrift voor groep acht!

Je haalt namelijk veel leuke ideetjes uit bestaande tijdschriften. Vraag de leerlingen uit groep acht om een keer een paar tijdschriften mee te nemen naar school en blader ze samen door.

Rubrieken
Zo ontdek je met z'n allen bijvoorbeeld dat er veel verschillende rubrieken zijn. Je hebt de kookrubriek, de mode reportage, de column, het achtergrond artikel, een kort en een lang interview, een stripverhaal en ga zo maar door. Daar kun je voor het tijdschrift van groep acht een eigen draai aan geven.

Kunst afkijken
Sommige rubrieken zijn jarenlang een groot succes en in meerdere bladen: een make over van iemands uiterlijk, kledingkeuze of huis doet het altijd goed. Net als recensies van restaurants, boeken of films. Ook puzzels, ingezonden brieven en thema interviews gaan al decennia mee. Veel van deze goedlopende rubrieken kun je vertalen naar het tijdschrift dat je voor of met groep acht maakt. Je kunt de kinderen van groep acht als extra ingrediënt meegeven dat ze een vrolijke en positieve draai geven aan de rubriek van hun keuze.

Proef op de som
Hoe je dat dan doet? Een proef op de som. Inventariseer welke hobby's en interesses er onder de leerlingen leven. De een houdt van voetbal, de ander van cupcakes maken. Koppel deze thema's vervolgens aan een rubriek, bijvoorbeeld een interview bij voetbal en een recept bij cupcakes. Op dezelfde pagina laat je de kinderen in een kadertje iets  over zichzelf vertellen. Daarnaast kun je nog een tweede kadertje toevoegen over het thema in het algemeen zoals over voetbal of cupcakes maken. Zo krijg je een mooie rubriek. Iets voor jullie?

Start tijdschrift afscheid groep 8