Home Zo werkt het! Handleiding Over het maken van een tijdschrift Kleurvlakken en kleurgebruik

Kleurvlakken en kleurgebruik

Meer informatie

Hoe kies ik een bijpassende kleur uit een foto?

  • Door het gebruik van het pipetje die in de rechterkolom bij 'kleur' kun kun je letters of kleurvlakken een kleur uit een afbeelding geven.
  • Selecteer de tekst of het kleurvlak, klik op het pipetje en daarna op een gedeelte van een afbeelding.

Kan ik ook eigen kleurcode instellen?

  • Ja, dat kan. Als je op het icoontje klikt om een kleur te kiezen, en het palet tevoorschijn komt, kun je meteen beginnen met het typen van de kleurcode. De kleurcode is altijd een combinatie van 6 karakters (0-9 en A-F).
  • Vervolgens druk je op 'enter' om de ingevoerde kleurcode te activeren.

Hoe kan ik een kleurvak een bijpassende kleur geven?

  • Als je op het kleurvlak gaat staan, verschijnen in de rechterkolom knoppen om je kleurvlak op te maken.
  • Met het icoontje met het pipetje (eyedrop) kun je het kleurvlak dezelfde kleur geven als een kleur uit een foto. Dat doe je door het kleurvlak te selecteren wat je wilt kleuren, dan in de rechterkolom het pipetje 'eyedrop' aan te klikken en vervolgens op - bijvoorbeeld - de trui van je opa te klikken. Je kleurvlak neemt dan dezelfde kleur aan als de trui.

Hoe kan ik een kleurvlak op een pagina hergebruiken?

 Je kunt op een pagina een kleurvlak (of andere element) hergebruiken door deze te dupliceren. Aan de rechterzijde van de pagina kan je daarvoor de knop "Dupliceren" gebruiken.

Kan ik een lijn plaatsen?

Ja, je kunt op twee manieren een lijn maken:

1. Kies een vierkant kleurvlak en maak dit zo smal als een lijn. Je kunt eventueel de breedte of hoogte instellen in de rechterkolom tot minimaal 1 pixel. Je kunt het kleurvlak ook roteren met behulp van het blauwe rondje bovenaan.

2. Typ een lijn in een tekstblok (met --- of ___). Geef dit blok de gewenste lengte. Kantel het tekstblok met behulp van het blauwe rondje bovenaan eventueel tot een verticale lijn.

Worden alle kleuren die ik op mijn beeldscherm zie precies zo geprint in mijn tijdschrift?

Het kan zijn dat er een klein kleurverschil optreedt tussen wat je op het beeldscherm ziet en hoe diezelfde kleur in je tijdschrift zichtbaar wordt. Dit heeft te maken met de kleuropbouw van je beeldscherm (RGB) en de opbouw van de inkt waarmee geprint wordt (CMYK). In de meeste gevallen zal er geen tot weinig verschil zijn in de kleuren, maar sommige kleuren, zoals bijv. fluoriserende kleuren, kunnen niet met inkt opgebouwd worden en zullen om die reden iets afwijken van de kleur die op het beeldscherm te zien is.

Ook is het goed om te weten dat elk beeldscherm anders is. Kleuren kunnen op het ene beeldscherm iets anders uitvallen dan op een ander beeldscherm.