Home Zo werkt het! Handleiding Over het maken van een tijdschrift Tekstopmaak

Tekstopmaak

Veelgestelde vragen

Wat is een prettige lettergrootte?

Een prettig leesbare tekst op het scherm is anders dan een prettig leesbare tekst op papier. De grootte hangt ook af van de gekozen letter.

Gebruikelijk voor tijdschriften is:
• leestekst: lettergrootte 9-10
• tussenkoppen: lettergrootte 12
• koppen of titels: lettergrootte 18- 24

Je kunt voor de zekerheid een printje maken van je pagina, om te zien of de lettergrootte die je hebt gekozen, inderdaad goed leesbaar is. 

Hoe kan ik tekst in kolommen plaatsen?

In tijdschriften wordt tekst op een pagina vaak in kolommen geplaatst in plaats van naast elkaar verdeeld over de hele pagina zoals in een brief.

Als je een tekstvlak selecteert kan je aan de rechterzijde van de pagina kiezen voor kolommen. Daarmee kan je het tekstvlak in meerdere kolommen op een pagina plaatsen.

Tekst valt buiten het tekstvlak. Hoe kan dat?

 Als je tekst aan de onderkant van het tekstvlak niet meer leesbaar is dan is je tekstvlak niet lang genoeg. Er verschijnen dan rode pijltjes aan de onderkant van het tekstvlak tussen de blauwe vierkantjes. Je kunt je tekstvlak groter maken door de blauwe vierkantjes naar beneden te trekken. Een andere mogelijkheid is om je tekstvlak breder te maken of je lettertype kleiner.

Tekst kopieëren en plakken vanuit Word lukt niet. Wat moet ik doen?

Kopieëren en plakken van Word naar Jilster werkt niet als je met Safari werkt. Je kunt het beste eerst even plakken naar TextEdit (Tekstverwerker) en dan van TextEdit (Tekstverwerker) kopieëren en plakken naar Jilster. In plaats van TextEdit kan je bijvoorbeeld ook Mail gebruiken.

Een andere mogelijkheid is om een andere browser te werken. Bijvoorbeeld Chrome of Firefox. Dat geeft geen problemen metkopieëren en plakken vanuit Word.

Wat is een streamer?

  • Een streamer is een korte tekst van ongeveer vijf tot vijftien woorden. Hiervoor kies je een opvallende zin uit de basistekst van het artikel.
  • De streamer plaats je in een extra groot lettertype, zodat deze goed opvalt.
  • Een streamer heeft als functie om de lezer nieuwsgierig te maken, om hem aan te zetten om het hele artikel te gaan lezen. Daarom worden hier opvallende citaten of bijzondere zinnen voor gebruikt.

Sommige lettertypes zijn kleiner dan andere lettertypes terwijl de lettergrootte hetzelfde is. Hoe kan dit?

Dit komt door het gekozen lettertype. De lettertypes verschillen in grootte. Het kan dus zijn dat bij dezelfde lettergrootte het ene lettertype kleiner is dan een ander lettertype.

Sommige teksten uit de sjablonen kan ik niet aanpassen. Wat kan ik hier aan doen?

Op de voorpagina van het verjaardagssjabloon #1 staan de letters HOERA. Het is niet mogelijk om deze letters aan te passen zoals je dit kunt doen in een tekstvlak. Dit komt omdat deze letters afbeeldingen zijn. Afbeeldingen kun je namelijk voorbij de binnenste stippellijnen plaatsen zodat deze afgesneden kunnen worden op de rand van het tijdschrift. Zoals dat ook op de voorpagina van bijvoorbeeld de LINDA. wordt gedaan.

Indien je de letters wil aanpassen dan kan je de letters verwijderen en bij 'afbeeldingen - thema - letters & cijfers' de verschillende letters selecteren om op de pagina te plaatsen. Er zijn zwarte en witte letters en cijfers.

Let op dat je door middel van de blauwe vierkantjes rondom de letters en cijfers de grootte verandert. Aan de rechterkant van het scherm kun je bij de hoogte checken of je alle letters even hoog maakt.

Plaats de letters ongeveer 4 pixels voorbij de buitenste stippellijn links en boven. Je weet dan zeker dat er een stukje wordt afgesneden.

Gebruik van het lettertype 'Walkway'

 We adviseren bij het gebruik van het lettertype 'Walkway' om alle tekst vet (bold) op de pagina te plaatsen. Het standaard lettertype is te dun om goed te kunnen afdrukken.

Kan ik emoticons in een gekopiëerde tekst gebruiken?

Nee, dat kan niet. De verschillende lettertypes in Jilster ondersteunen de emoticons niet. De pagina wordt daardoor niet goed opgeslagen en kan daarna niet getoond worden.

We adviseren om teksten zonder opmaak te kopiëeren en te plakken naar een tekstvlak op een pagina.

Hoe kan ik tekst invoegen?

Tekst invoegen kan door Aa te dubbel klikken of te slepen op de pagina.

Meer informatie en schermafbeeldingen: pagina bewerken