Home Zo werkt het! Handleiding Over het maken van een tijdschrift Paginavolgorde en nummering

Paginavolgorde en nummering

Veelgestelde vragen

Kan ik het aantal pagina's later nog aanpassen?

Ja, je kunt altijd het aantal pagina's nog aanpassen.

Het aantal pagina's in een tijdschrift is altijd een veelvoud van vier, daarom kun je altijd vier pagina's of meer toevoegen of verwijderen. Dit doe je met de buttons die je onderaan in de redactieruimte, naast de achterpagina, vindt.

Wil je dus een extra pagina of meerdere extra pagina's, dan moet je vier pagina's toevoegen.

Wil je weten hoe je een extra pagina kunt toewijzen aan den redacteur? Dat staat ook bij de veelgestelde vragen, hier: pagina's toewijzen aan redacteur.

Hoe kan ik een pagina verwijderen?

De pagina's die je wilt verwijderen sleep je eerst naar onderen via de button 'paginavolgorde wijzigen'. Deze button vind je linksboven in het overzicht van alle pagina's.

Daarna kun je met de button 'laatste 4 pagina's verwijderen' de pagina's die je niet meer wilt gebruiken verwijderen. Let op: Dit is niet meer ongedaan te maken.

De laatste vier pagina's kleuren oranje als je de button 'laatste 4 pagina's verwijderen' selecteert.

Waar zie ik de paginanummering op de pagina?

Als je bij de instellingen van je tijdschrift de optie voor paginanummering hebt aangevinkt, komen de nummers van de pagina's in de buitenhoeken: bij de even pagina's linksonder en bij de oneven pagina's rechtsonder in de hoek.

Let op: in het voorbeeld zie je deze automatische paginanummering om technische redenen niet. Bij het bewerken van de pagina zie je deze wél en ook in het geprinte tijdschrift zie je de paginanummers (uiteraard alleen als je deze mogelijkheid bij 'instellingen' hebt aangevinkt). 

Het is helaas niet mogelijk om de automatische paginanummering te krijgen in de pdf of in het online magazine. Mocht je dat wel willen dan kan je zelf handmatig op iedere pagina een nummer zetten.

Waar komt pagina 2 in het tijdschrift?

Pagina 2 is de binnenzijde van de cover. Pagina 2 en 3 zijn dus de bladzijdes die je ziet als je het tijdschrift openslaat.

De even bladzijdes (2, 4, 6, 8, etc.) vind je op de linkerpagina's, De oneven nummers (3, 5, 7, 9, etc.) op de rechterpagina's. De cover is pagina 1. De achterzijde is de laatste bladzijde van je tijdschrift.

Hoe verplaats ik een pagina naar de cover of naar de achterpagina?

Als je een 'gewone' pagina naar de cover of naar de achterpagina wilt verplaatsen, gebruik dan de button 'eigen pagina's' linksboven in de editor.

Open de cover of de achterpagina. Klik vervolgens op de button 'eigen pagina's', linksboven in de editor. Selecteer de pagina die je wilt kopiëren en klik op 'deze pagina gebruiken'.

Kan ik de paginavolgorde nog aanpassen nadat ik de pagina heb gepubliceerd?

 Ja, dat kan. Je kunt altijd de paginavolgorde aanpassen. Publiceren heeft hier geen invloed op.

Een redacteur die is toegewezen aan een pagina verhuisd met de paginavolgorde mee.

Kan ik de paginavolgorde aanpassen als nog niet alle redacteuren klaar zijn met hun pagina?

Ja hoor, geen enkel probleem. De redacteuren zijn gekoppeld aan een pagina, niet aan een paginanummer. De redacteur verhuisd dus gewoon mee met de pagina als je deze verplaatst.

Hoe kan ik naar de volgende bladzijde gaan?

Om naar volgende bladzijde gaan klik je op de knop 'terug' om terug te gaan naar het pagina overzicht en selecteer je daar de volgende pagina die je wilt gaan bewerken.

Je moet dus terug naar het pagina overzicht om naar de volgende bladzijde te gaan om die te bewerken.

Hoe kan ik bladeren door mijn tijdschrift?

Er zijn verschillende manieren om te bladeren door je tijdschrift.

1. Klik op de knop 'Tijdschrift doorbladeren' in het pagina overzicht (overzicht van je tijdschrift waar je alle pagina's kunt zien).

2. Klik op 'Doorbladeren' naast je tijdschrift in het tijdschrift overzicht (overzicht van al je tijdschriften waar je alle voorpagina covers kunt zien).

3. Klik op 'Delen' naast je tijdschrift in het tijdschrift overzicht (overzicht van al je tijdschriften waar je alle voorpagina covers kunt zien) om je tijdschrift online te delen. Klik daarna op de 'jil.st' link en bekijk de online (doorbladerbare) versie van je tijdschrift.