Home Zo werkt het! Handleiding Over het maken van een tijdschrift PDF als achtergrond

PDF als achtergrond

 Veelgestelde vragen

Kan ik pagina’s opmaken in Illustrator, Photoshop of InDesign en deze dan gebruiken?

  • Ja, dat kan heel eenvoudig door het bestand als pdf te uploaden in de Jilster redactieruimte en deze vervolgens per pagina te kopiëren naar de pagina's in de Jilster editor. De kwaliteit van de pdf blijft behouden.
  • De pagina van de pdf wordt gebruikt op staand A4 formaat + 4 mm afloop aan alle zijden. De pagina's in het grafische programma kunnen dus het beste worden opgemaakt op het formaat 218x305 mm.
  • Houd rekening met een mogelijk afsnij van de 4 mm afloop (precieze snijrand afhankelijk van aantal pagina’s). 
  • Tip: Als je in Illustrator opslaat als PDF, moet je bij 'Marks and Bleeds' alle Marks uitvinken.

Wat zijn de preciese maten van een pagina?

  • We gebruiken A4-formaat (210x297 mm) met een afloop/snijrand van 4 mm aan alle zijden: dat brengt het paginaformaat op 218x305 mm.

Aan welke eisen moet een pdf voldoen?

  • Een pdf plaats je altijd paginavullend. Let erop dat aan de zijkanten van het document voldoende ruimte overblijft bij de snijranden. Aan de buitenkant van de pagina gaat er nog ongeveer 4 millimeter snijrand af na het drukken.
  • Aan de stippellijn op het scherm kun je zien waar deze snijrand ongeveer komt. Pagina's in een grafisch programma kunnen het beste worden opgemaakt op het formaat 218x305 mm.
  • Eventueel kun je van een Word-bestand een pdf maken en deze paginavullend op een pagina plaatsen. Let wel op voldoende ruimte aan de zijkanten voor de snijrand: tekst die je leesbaar wilt hebben moet bínnen het binnenste stippellijntje vallen!   

Kan ik een PDF als achtergrond aanpassen?

Je kunt aan de pagina wel losse elementen zoals tekstvlakken, kleurvlakken en foto's toevoegen. Het is niet mogelijk om de pdf op de pagina zelf aan te passen.

Je kunt de pdf wel inzoomen. Daardoor wordt deze groter op de pagina geplaatst. Daarna kan je de pdf ook verschuiven op de pagina.