Home Nieuws Tips en tricks 6 tips voor een nóg mooiere cover

6 tips voor een nóg mooiere cover

Geplaatst op 21 oktober 2014 in de categorie Tips en tricks.

Het is de belangrijkste pagina van een magazine: de cover! Maar hoe maak je jouw cover nu zó dat hij lijkt op die geweldige covers in de winkel? Hier 6 cover tips van de jilster crew.

Tip 1. Doe iets leuks met de titel van je tijdschrift

Elke magazine krijgt een 'naam' mee: een krachtige titel die wat zegt over de inhoud van het magazine. Om de titel extra op te laten vallen, gebruik je een lettertype met meer body. Een stevige letter heeft meer effect dan een dun, sierlijk lettertype.

Cover maken tips

Bestaat je titel uit meerdere woorden? Experimenteer dan eens met twee verschillende lettertypes. Dit kan ook een leuk effect geven. Ben je gebonden aan een minder interessante titel, zoals in het voorbeeld hierboven, dan kun je met verschillende lettertypes en -groottes toch een speels effect bereiken.

Tip 2. Kies een aansprekende foto of illustratie

Cover maken foto

Een goede cover bestaat voor 70% uit beeld en voor 30% uit tekst. Het is dus belangrijk dat je afbeelding of illustratie groot geplaatst kan worden en dat deze opvalt, dat het een echte eyecatcher is. Je ziet vast in een oogopslag dat de foto van het voorbeeld rechts met Parijs te maken heeft. De foto links is van een stapel sleutelhangers in de vorm van de Eiffeltoren, maar het duurt even voordat je ziet wat er op de afbeelding staat.

Oftewel: een mooi groot portret of een foto waarin op één detail is ingezoomd, kan een interessant beeld vormen. Je oog wordt hierdoor direct naar één belangrijk punt geleid. Zo stuur je de aandacht van de kijker.

Vermijd een afbeelding met een drukke achtergrond, een foto waar veel mensen op staan of ingewikkeld beeldmateriaal. Het is fijn als je in een oogopslag ziet wat de afbeelding voorstelt. Kijk ook uit met het gebruik van meer dan één afbeelding op de cover. Dan wordt het geheel namelijk al snel te druk.

Tip 3. Plaats zogenoemde teasers

Cover maken teasers

Nu je met de foto de aandacht van de lezer hebt weten te vangen, kun je gaan bedenken hoe je de nieuwsgierigheid verder kunt opwekken. Een teaser op je cover geeft in het kort aan wat de lezer in het tijdschrift kan verwachten. Je wekt er de nieuwsgierigheid mee op. Roddelbladen zijn er sterk in: 'Gaat Giny scheiden?' Maar je kunt ook een korte kreet gebruiken: 'Adieu collega!' of 'Eindelijk thuis'.

Bedenk welke teasers jij op de cover wilt zetten: welke artikelen uit je tijdschrift zijn het belangrijkst? Plaats meerdere teasers op de cover, van uiteenlopende onderwerpen. Zo zit er altijd wel een aansprekend onderwerp voor iedere lezer tussen. Maak de teksten op je cover kort en krachtig! Zo kun je ze goed kwijt rond je coverfoto en liggen ze niet over de foto van je cover zoals in het voorbeeld hierboven.

Tip 4. Speel met de typografie

Nu kun je natuurlijk alle teksten netjes onder elkaar zetten, in hetzelfde lettertype en dezelfde lettergrootte, maar is dat niet een beetje saai? Speel met de tekst! (Maar ook weer niet te veel, zoals op de cover hierboven links. Dat maakt het geheel wat rommelig.)

Gebruik verschillende lettergroottes, minimaal twee en maximaal vier verschillende lettertypes. Zorg ook dat de letterypes die je kiest met elkaar contrasteren.

Gebruik kapitalen (HOOFDLETTERS) en hier of daar een opvallend kleurtje naast de basis kleur. Check als je bijna klaar bent of alle teksten goed leesbaar zijn tegen de achtergrond van de foto. Zorg ook hier voor voldoende contrast tussen de achtergrond en de tekst.

Tip 5. Voeg grafische elementen toe

Cover maken tip

Kleine simpele illustraties kunnen een cover tot een mooi geheel maken of het effect van de teaser versterken - zonder dat ze het totaalbeeld rommelig maken. Voeg een of twee grafische elementen toe zoals een pijltje, een stervorm, een cirkel of zoals op het voorbeeld hierboven een paar verfstreken achter een teaser. Ze geven je cover een speelse uitstraling!

Tip 6. Ga eens kijken naar covers in de winkel en laat je inspireren!

Met deze tips maak je gegarandeerd een knalcover! Veel plezier.

P.S. Wist je dat je je cover bij Jilster ook als poster kunt laten afdrukken of als 300 dpi pdf kunt bestellen? Dit zijn de prijzen.

Maak je eigen cover!