Een luxe clubblad maken doe je zó

Wil je een keer een luxe clubblad maken? Bijvoorbeeld omdat de vereniging zoveel jaar bestaat, omdat een gewaardeerd bestuurslid na jááááren vertrekt of omdat één team supergoed heeft gepresteerd.

Probeer Jilster dan eens uit.

Met je eigen redactieteam werk je samen aan hetzelfde tijdschrift. Ieder vanaf de eigen computer. Een online clubblad maken is zelfs gratis! Net als het aanmaken van je account. Je betaalt alleen als je een bestelling plaatst.

clubblad zelf maken tijdschrift voorbeeld jilster

Aan de slag met jullie clubblad

Kies voor Jilster als:

  • jullie vereniging een feestelijke jubileumuitgave wil uitbrengen
  • je een persoonlijk magazine wilt maken voor een gewaardeerd verenigingslid
  • je een seizoen van het team wilt vastleggen en dit in kleine oplage wilt bestellen (vanaf 1 exemplaar!)
  • je een keer een luxe uitvoering wilt van het clubblad (als glossy bijvoorbeeld)
  • je niets wilt installeren of downloaden voor je aan de slag kunt
  • samen met anderen makkelijk een professioneel ogend tijdschrift wilt maken
  • een gratis online magazine wilt maken en verspreiden
  • tegen lage kosten een 72 dpi pdf (geen afdruk kwaliteit) wilt bestellen en verspreiden

Natuurlijk kun je ook in je eentje een tijdschrift of glossy maken over jullie club.

Zo kun je in 7 stappen een luxe clubblad maken

Stap 1. Stel een redactieteam samen

Net als voetballen, hockeyen of tennissen is het maken van een eigen verenigingsblad echt teamwork!

Vorm een klein redactieteam en verdeel de taken, zeker als je van plan bent om vaker in het jaar een (online) clubblad te maken. Zo krijg je na een tijdje routine in het maken van je clubblad en wordt het steeds makkelijker om een mooi tijdschrift te maken.

Vraag bijvoorbeeld iemand van je vereniging die graag fotografeert om foto's te maken; iemand die makkelijk schrijft om teksten aan te leveren; iemand die goed is in spelling om de kopij te controleren; iemand met een vlotte babbel om advertenties te verkopen en iemand die makkelijk besluiten neemt en graag organiseert om hoofdredacteur te zijn.

Je kunt het redactieteam alle teksten laten schrijven, maar met Jilster kun je ook heel makkelijk extra redacteuren een eigen pagina toewijzen - ook voor een enkele keer.

Stap 2. Maak een account aan, nodig redacteuren uit en begin

Zodra je een account hebt aangemaakt, kun je beginnen met het maken van je clubblad of jubileumuitgave. Heeft jullie vereniging een eigen huisstijl? Dan kun je ervoor kiezen om de pagina's eerst te voorzien van een basisstramien in die huisstijl. Zo krijgt je luxe clubblad een nog professionelere uitstraling.

Stap 3. Vaste rubrieken en 'losse' verhalen

Het is leuk om in jullie (online) clubblad een paar vaste rubrieken op te nemen die in ieder nummer terugkomen. Denk aan wedstrijdverslagen, hoe is het met...?, een fotoreportage, sterke verhalen uit de kantine, een woordje van de voorzitter, wedstrijd uitslagen, een nieuw verenigingslid in de spotlight, en ga zo maar door. Vaste rubrieken geven je houvast bij het creatief invullen van ieder nummer.

Andere vaste onderdelen in het blad kunnen zijn: advertenties, de inhoudsopgave en het colofon. Daarnaast kun je in het clubblad ruimte reserveren voor 'losse' verhalen. Want wie weet wat voor leuke kopij je  ontvangt!

Stap 4. Je eigen clubblad maken

Nu je in grote lijnen weet wat je in het verenigingsblad of in de jubileumuitgave gaat zetten, kun je 'voor het echie' aan de slag. Schrijf je teksten direct in Jilster of copy-paste je platte tekst uit Word. Upload de foto's en maak de pagina's op zoals jullie dat willen. Iedere (hoofd-) redacteur werkt vanaf zijn eigen computer. Je kunt dus inloggen waar en wanneer je wilt. Ook na een uitwedstrijd in binnen- of buitenland!

Stap 5. Online magazine delen en clubblad laten drukken

Als iedereen klaar is en zijn pagina('s) heeft ingeleverd, kun je gratis een online magazine maken en dit verspreiden via mail of via de site van je vereniging. Nog leuker is het natuurlijk om gedrukte exemplaren van het luxe clubblad te bestellen. Dat kan als glossy of als luxe tijdschrift dat is gehecht met nietjes. Het zijn echt bewaarexemplaren.

Bij Jilster kun je standaard kleine oplagen bestellen vanaf 1 exemplaar, naar 1 adres. (Ook handig voor nabestellingen!) Voor verenigingen zijn er meer mogelijkheden zoals verzending naar meerdere adressen of hogere oplages tegen gereduceerd tarief.

Informeer naar de extra mogelijkheden

Stap 6. Geniet van de reacties!

Een (online) clubblad brengt altijd reacties teweeg. Geniet ervan en doe meteen inspiratie op voor het volgende nummer.

Stap 7. Wat je alvast kunt doen voor het volgende nummer...

Om het volgende nummer weer zo leuk en mooi te maken, kun je heel eenvoudig de pagina's van het eerste nummer kopiëren naar een tweede editie. Met een basisstramien en een aantal vaste rubrieken draai je met elkaar zo het tweede (online) clubblad in elkaar!

Ook leuk voor je vereniging

Met Jilster bestel je heel eenvoudig een poster van je cover. Je kunt de cover van jullie clubblad als poster bestellen of als 300 dpi pdf zodat je deze elders laat afdrukken. Maar het is ook handig om te weten dat je voor een andere bijzondere gelegenheid makkelijk een poster kunt maken. Wat denk je van het hele team op een poster? Leuk voor in de kantine!

Naast het gratis online magazine kun je tegen betaling ook een 72 dpi pdf van je hele tijdschrift bestellen. Prijzen

Iets voor jullie, een keertje zo'n luxe clubblad maken? Probeer het eens uit!

Start met je eigen magazine