Home Nieuws Nieuws van Jilster Opleiding tot Junior-Jurist: nu voor iedere basisschool

Opleiding tot Junior-Jurist: nu voor iedere basisschool

Geplaatst op 23 juli 2013 in de categorie Nieuws van Jilster.

“Kun jij lesmateriaal maken voor groep zeven en acht van de basisschool?” vroeg juf Marjon aan juriste en moeder Sija Hogendoorn. Daar hoefde Sija niet lang over na te denken: “Ik vind het belangrijk dat kinderen kennis hebben van het recht, dat ze inzien waar regels toe dienen. Daarmee begrijpen ze de samenleving ook beter. Recht gaat over normen en waarden.” De juriste stelde een leuke en leerzame opleiding tot Junior-Jurist samen, in de vorm van een vrolijk en informatief tijdschrift met mooi lesmateriaal.

Voor iedere basisschool
De opleiding is vanaf nu beschikbaar voor iedere basisschool. De blauwe kikker Mr. Frog (‘Voor al uw rechtszaakjes’) én zijn kikkervrienden nemen de kinderen mee langs onderwerpen als: waarom zijn er eigenlijk regels; wat zijn grondrechten; hoe zit het met de macht van de overheid; hoe komt een overeenkomst tot stand? Het tijdschrift is kennis-intensief en bevat veel werkopdrachten, debatopdrachten, presentatieopdrachten en zoekopdrachten op internet. Filosoferen over het recht hoort er natuurlijk ook bij. Alles wordt met humor gebracht. En met vrolijke kikkers.

Lessen over recht
De St. Alexander School in Bennekom is de eerste school die de opleiding tot Junior-Jurist geeft. De leerlingen kunnen meedoen aan een quiz over familierecht. Ze leren over de rechten van kinderen (en huisdieren), hoe (jeugd-)strafrecht werkt en wat een advocaat en een officier van justitie doen. De lessen eindigen met The Legal Game: een wedstrijd ‘Wie weet het beter dan (of net zo goed als) de rechter?'. Met echte rechtszaken! Zo leren kinderen argumenteren, debatteren, presenteren en zoeken op internet. Ook iets voor de school of plusgroep van jouw kind? Mail info@juniorjurist.nl.